Kolosserbrevet (1) – ett brev till vår tid

synkretism

Kolosserna levde på en svår plats – andligt och religiöst.

  • Där fanns många folkslag, därmed många religioner.
  • Där fanns en tro att man kunde nå fullkomlighet genom tankemässig utveckling och frigörelse av djupens krafter.
  • Och där fanns en synkretism mellan alla dessa livsåskådningar.

På många sätt påminner Kolossernas situation, om Svensk kristenhets.

Sverige är i en smältdegel mellan svenskt och främmande…

Sverige är idag utsatt för påträngande främmande religioner men också – måste vi förstå! – under kraftig andlig påverkan från dessa.

Det sekulära Sverige öppnar för främmande lärors andar, genom mottagandet av förskönade, alternativa metoder och metodiker, i både den personliga livsstilen och inom sjukvårds- och skolsystem.

Värst av allt är, att inom svenska samfund, inom enskilda kyrkor, finns ytterst lite förståelse och undervisning inför det pågående. Ja, det är tom så att kyrkan – oavsett samfundstillhörighet – öppnar ”stora famnen” för det som sker. Kyrkoledare är inte bara omedvetna i sin undervisning – det finns också de som välkomnar de synkretistiska tankarna och de främmande andemakterna.

Är det medvetet eller omedvetet?

Avseende de främmande andemakterna, kan det självklart vara en omedvetenhet – om än en skrämmande. Men avs synkretismen – att kristen tro enbart är en av vägarna och att andra religioner har ngt att erbjuda en kristustroende… finns inga förlåtande ursäkter. Inte ens de som vill införa delar av judisk tradition – som nödvändighet för att uppnå fullkomlig frälsning – är ursäktade. Judarna behöver evangelium, evangelium behöver inte tillföras judendom! Låt oss tacka Gud för judarna, låt oss dagligen be för dem i deras situation och låt oss be för att de snart förstår vem Jesus är.

Svensk kristenhet, den enskilde troende, är oerhört utsatt, på samma sätt som kristenheten och den enskilde i Kolossai var. Läs Kolosserbrevet och ta till dig av Pauli undervisning, som i många stycken är skriven till dig och mig i dagens Sverige.

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print