Kolosserbrevet (5) – ett utplånat skulldbrev

skuldbrevKol 2:14–23

Vilken fantastik nåd! Han utplånade skuldebrevet! Det finns ingen annan väg, måste vi förstå, och det finns ingen skuld att i egen kraft försöka komma tillrätta med.

En stor fara för en kristen, är tanken att försöka finna ”bättre” vägar till Gud, än genom tron på Jesus.

Det som skiljer människan från Gud är orenhet, dvs synd, vilket är egoism. Gud är fullkomligt ren och inget orent kan finnas i Hans närhet, utan att förtäras. Därmed kommer den orena människan aldrig att kunna nalkas Gud, för i det ögonblick hon gör det förtärs hon.

För att nå gemenskap med Gud – trots att vi alltså i oss själva skulle förtäras i den Högstes närhet – skapade Gud ”vägen” – att vi får ikläda oss Jesu Kristi offerdöd. I kraften av Hans namn, äger vi tillträde till Fadern. Vi har, i Jesus Kristus, ett fribrev, som öppnar himmelens port till Fadern. Det skuldebrev, som vi hade hängande runt vår nacke, som var vårt hinder för tillträde till Härskarnas Härskare, utplånade Jesus och gav oss, genom tron på Honom, fribrevet att passera gränsen för vad orenhet kunnat passera.

Här är Paulus oerhört stark i sitt brev till Kolosserna, som levde i samma värld av synkretism och andliga läror som du och jag gör idag:

Låt er inte diskvalificeras från segerkransen av någon som njuter av “ödmjukhet” och ängladyrkan, som pratar på om det han har sett och som utan orsak är uppblåst i sitt köttsliga sinne. (Kol 2:18)

Vägen är öppen till Fadern – genom Jesus! Vi kommer inte till Honom genom andra religioner, även om ”biskopar och prelater” säger så – det är en satans lögn!

Vi kommer inte närmare Gud genom radband, böneramsor, frälsarkransar, mässor, djupmeditation, mindfulness, yoga och allt vad det nu är. Vissa av dessa vägar att ”nå Gud”, är för många kristna självklart fel. Medan andra ligger så nära vad vi uppfattar som rätt, att många lätt slinker in på dem. Men jag vill höja en varning: När ngn viftar med ett kors och samtidigt med en metod… se upp! Låt ingen – oavsett ”ämbete” – ta ifrån dig den enda vägen: Jesus Kristus!

Att tro att vi behöver förbättra Guds verk med metoder är synd! Blotta tanken leder bort från Gud, den understryker den egocentriska självtilliten och tron på att: Vi själva måste förbättra, det Gud redan gjort… Kapitulation inför Jesus Kristus är enda vägen – enbart den bär!    

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print