Vem är antikrist – 2

Frälsaren (den falske)

I mitt föregående inlägg om Antikrist, ville jag uppmana dig till att inte skjuta förståelsen av Antikrist på framtiden. Olika läror om när han kommer och huruvida vi är här då skapar förvirring, orkeslöshet och ovilja att ta tag i detta ämne, något som Guds Ord trots allt talar om ganska mycket om.

Vem är han, Antikrist? Är han en person som utstrålar ondska, olust och satanism. Kommer han med hemska tatueringar och märken i form av upp och nedvända kors, dödskallar, sifferkombinationen 666… Gör han djävulstecknet – tummen och lillfingret uppsträckta ur en knuten näve – tecknet som också kallas ”djävulenshorn”? Kommer hans person ge oss rysningar och få oss att tänka på djävulen?

”Nej!”, menar jag! Och har jag fel här är det inget förödande fel. För kommer han att presentera sig som: ”Antikrist!” ja, då är ju frågan löst. Men Bibelns bild av hur han gör entré i världen, låter oss förstå att han kommer att sakna all form av förväntad djävulsk utstrålning.

Vilken plats intar antikrist inom ondskans sfär? Lättast är att först försöka förstå vem djävulen är och hans agenda.

Djävulen är Guds fullkomliga motsats avseende kärlek. Gud omfamnar skapelsen av kärlek. Djävulen omfamnar också skapelsen, men av habegär. När vi har det klart för oss blir det lättare att avslöja Djävulens agerande.

Kärlek och habegär, går ibland hand i hand med avseende på synliga yttringar. Ovan använde jag ordet ”omfamnar” som beskrivning av en handling, en yttring. Att omfamna, sluta sig runt, är ett agerande, men orsaken kan bygga på totalt olika grunder – kärlek vs habegär.

Låt oss ha detta inpräntat i vårt medvetande. Djävulen kan stundtals, synbart, agera på sätt som liknar Guds, men djävulens motiv – drivkraft och bakomliggande styrka – ligger i hans destruktiva HABEGÄR!

Djävulens gudalika agerande kan vi se redan i uppbyggandet av djävulens treenighet. Treenigheten må vara ett konstruerat begrepp, för att vi med vårt mänskliga förstånd skall förmås få en bild av helheten hos Gudomen: Fadern, Sonen och Ande. Men vi kan rakt av måla en bild av djävulens dito:

  • Djävulen: vars förebild är Gud
  • Antikrist: vars förebild är Kristus
  • Den falske profeten: vars förebild är Anden

Också här ser vi hur djävulen plagierar Gud, för att nå målet att tillfredsställa sitt habegär gentemot skapelsen. Antikrist är inte Jesu Kristi motsats till det yttre. Yttringen att omfamna – ”hjälpa och skydda” – människan/mänskligheten i hennes ”omöjliga” situation kommer att visa sig tydlig i ändens tid. Men drivkraften är inte kärlek, utan habegär. Ett habegär som till siste förtär, i motsats till Jesu kärlek, som helar och förevigar.

Återigen, vi måste vara medvetna om djävulens agenda och agerande, om vi tror det finns minsta risk för oss att en dag tvingas stå öga mot öga med antikrist. Han kommer inte till det yttre som djävulens sändebud, han kommer i skepnad av en frälsare – ett lam. Hans agerande är omfamnande, men drivkraften, under förklädnaden, är inte kärlek, utan habegäret.

fortsättning följer


Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print