Vem är antikrist – 3 Person eller system

Person och system

Är antikrist ett system eller en person? Från många håll försöker man idag göra om antikrist till ett ”system”. Det tycks vara en trend, att ju närmare ”faran” vi kommer, desto mer missar man både vad Ordet lär och grundläggande förståelse av basala lagar.

Vad Guds Ord lär om antikrist är att han finns som en mängd kopior – antikrister – men också som ett original – Antikrist. Här, menar jag, behöver vi verkligen hålla fast vi vad Guds Ord säger. Låt oss inte gå utanför de ramar som Herren gett oss. Gud säger inte en sak och menar ngt annat.

Kära barn, den sista tiden är här. Och liksom ni har hört att Antikrist ska komma, så har redan nu många antikrister trätt fram.” (1 Joh 2:18)

Det finns ingen anledning att lägga någon tolkning på versen ovan. Den talar sitt tydliga språk om antikrister, personer, vs Antikrist, personen. Redan ”då” och troligen än mer ”nu” – 2000-talet – finns antikrister verksamma, dessa är inte Antikrist. Det finns mer eller mindre framträdande antikrister här och nu, men ännu ingen framträdande Antikrist. Var och en kan, med vetskap om att han/hon anklagar och ”märker” en medmänniska på ett mkt grovt sätt, peka ut ngn som Antikrist. Men det är stor skillnad från att ha en antikristlig agenda och att vara Antikrist.

Den bibliska bilden av Antikrist är att han precis som Jesus Kristus, är en person av kött och blod!

Men kan det finnas ngn koppling mellan personen Antikrist och ngn form av antikristligt system? Ja, varför inte. Antikrist kan mkt väl, ja mkt troligt, komma att sitta som toppen på en pyramiden av antikristliga system, för dessa system, liksom som alla andra system, kommer att behöva en högsta ledare.

I dag anar vi en mängd antikristliga system. Ett tydligt sådant ”system” är Islam. Islam blundar inte för Kristus, de erkänner honom, men inte för den han är, Guds Messias, därmed blir islam den största antikristliga religionen idag! Men det finns också politiska system, typ kommunism. Det finns monetära (ekonomiska) system, som varken säger det ena eller det andra om religion – ännu – men som genom sin makt att styra handeln, är en av de största hoten mot mänskligheten, nästan i klass med atombomben.

Vi har alltså en uppsjö av system, som idag, genom IT-teknologins snabba och globala omfattning och förmåga, skulle kunna utgöra en fruktansvärd plattform för Antikrist att regera från.

Antikrist är en person! Det finns i dag antikrister och antikristliga system! Men ve mänskligheten den dagen då personen Antikrist – djävulens utvalda – stiger fram som gemensam ledare för dessa antikrister, de öppet antikristliga systemen och de övriga, idag latenta (sovande), antikristliga systemen.


Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print