Anden och agape

agape

Just idag, måndagen 29 augusti, sedan tidigt denna morgon, har Herren talat till mig om Andens gåvor och kärleken. Vi behöver förstå sammanhanget…

 Eros vs Agape

1:a Kor. kap 12, 13 och 14 handlar alla tre om Anden. Men allt som ofta rycks kapitel 13 ut ur sitt sammanhang, och används för att betona ”kärleken” på annat sätt än vad som där avses. Detta blir extremt tydligt, när HBTQ-lobbyn flörtar med ett kristet auditorium och försvarar sin kärlek med: ”Störst av allt är kärleken!” Men då måste vi hålla fast att kap 13 inte får ryckas ut så!

När HBTQ-lobbyn gör denna travestering, gör de våld på Guds Ord. De två formerna av kärlek som de blandar samman är eros och agape – grekiska. Kärleken i 1 Kor 13:13 är agape-kärleken – Guds kärlek. Agape är därmed skild från den kärlek HBTQ-lobbyn predikar dvs eros-kärleken – sexuellt begär och åtrå.

Agapekärleken och Anden

Kärleksformen, enligt den förebild vi har i Guds fullkomliga och utgivande kärlek, är vårt personliga vägval som Anden bygger sitt verk på. Om det vi gör kretsar runt vårt ego och behov av bekräftelse, kommer Andens verk inte att fungera som det är tänkt. Vi är Andens verktyg och inte själva verket.

Här i ligger ett STORT problem för oss i dagens samhälle. Idag är egot viktigare än någonsin. Facebook, Twitter… handlar mycket om att framhålla vårt jag. Bygga upp en image runt vad vi gör, tycker och säger… Visa att vi hänger med…

Anden är inte intresserad av att delta i detta! Anden vill lysa på Jesus och vill att också vi gör det. Till den dagen detta blir klart för oss, kommer vi få dras med märkliga “trasiga” manifestationer utan reellt värde. Anden vill bruka hela registret av fulla gåvor. Men då måste vi utbe oss Guds kärlek till de ofrälsta.

Detta menar jag, är en nödvändig tanke och process att ödmjuka sig under.

Andens verkliga avsikt

Vad jag gör, måste drivas av agape – Guds kärlek. Den måste få genomsyra mig – min ”egenkärlek” måste bli mindre och Hans utgivande kärlek måste greppa mig mer. Det är den kärleken som är störst. Det är den kärleken som är grunden för att Andens gåvor skall komma i bruk:

 • Andlig väckelse.
 • Andlig förnyelse.
 • Andliga gåvors givande.

När detta sker – Guds agape griper oss – slutar vi nöja oss med handlösa fallande och ”imponerade” tungotalsramsor. Då förlorar de sin främsta plats som Andens manifestationer, och vi ropar till Gud:

Grip in – så människor vi älskar verkligen ser vem DU är – AMEN!

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

2 reaktioner till “Anden och agape”

 1. Du har så rätt Ang kärleks kapitlet, det är skrivet i avsikt på de andliga gåvorna, den som vill undgfå andliga gåvor måste också bära frukt i kärleken.

 2. Notera att jag inte vill förringa tungotalet! Men tungotalet måste “placeras” på sin rätta plats bland gåvorna. Tungotalet var på pingstdagen som en “introduktion” till Anden och Andens tid. Försök förstå vad jag menar. Vi får inte fastna i barnstadiet avs Andens gåvor.

  I 1 Kor 12-14 tonar Paulus ned tungotalet, visserligen som något självklart för varje troende – men det tillhör “mininivån” i Andens fullhet.

  Talar du tungor? Fortsätt! Men stanna inte där. För då dör “pingsten” ut…

  Notera också att jag talar lika mkt till mig själv, som ngn annan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *