Anstöt

19) …sträva efter det som tjänar friden och den ömsesidiga uppbyggelsen. 20) Riv inte ner Guds verk på grund av mat.
 Allt är visserligen rent, men maten blir till skada för den människa som har betänkligheter när hon äter. 21) Det är bättre att avstå från att äta kött eller dricka vin eller göra något annat som din broder tar anstöt av

Rom 14:16-21

Det är inget populärt budskap jag kommer med, men jag har fått det och kommer att förmedla det, för det innehåller sanningar som är viktiga, oerhört viktiga, i upplösningstider avs kristna värderingar.

Vad det djupast sett handlar om finner vi i vers 19) ”…den ömsesidiga uppbyggelsen.” Enkla vardagliga steg, under vår vandringen på trons väg: Väck inte andras anstöt! (vers 21)

Ordet broder, i vers 21, handlar i första hand om våra trossyskons uppbyggelse. Vi har ett ansvar gentemot varandra!

Idag – ja ända sedan 70-talets liberalteologiska revolution – är det populärt att tala om den kristna friheten: ”Bort med regler, etik, traditioner… bort med allt sådant – allt är ju nåd.” Jo, visst är allt nåd, men i detta skall vi inte fresta varandra med att tänja gränser – bort detta!

Väck inte anstöt!

Grundtexten är mer laddad än så. Den består av tre ord: proskoptō, skandalizō och astheneō.

Se till att ditt leverne inte får ditt trossyskon att: Snubbla på vägen, känna sig utpekad (för att inte ha samma ”starka” tro som du) och därmed försvagas i sin tro!

Väck inte anstöt! Låt ditt leverne ständigt och tydligt hålla sig betryggande innanför helgelsens ramar. Att ständigt tänja dem, får dem till slut att brista. Kanske inte för dig, men kanske för ditt syskon på vägen.

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *