Beskärning

Varje gren i mig som inte bär frukt tar han bort, och varje gren som bär frukt rensar han så att den bär mer frukt.

Joh 15:2


Vi har haft ett gammalt torp sedan 2003. Fastigheten, med hus och trädgård, var i dåligt skick när vi köpte den. Den hade inte renoverats sedan mitten på 50-talet och därefter bara hjälpligt underhållits. Huvudbyggnaden blev det första vi på allvar blev tvungna ta tag i – men första veckan blev det till att röja den fullkomligt igenväxta trädgården. Vi “hittade” äppelträd.

Äppelträden saknade beskärning. Flera var döende, andra var bara bladverk. Vi lät dem var första sommaren och inväntade frukt. Men det blev ingen av värde, vare sig till mängd, smak eller form.

Något träd tog vi genas bort, några fick stå, men två – som verkade hoppfulla – fick en första försiktig beskärning.

Den verkligt medvetna föryngringen av dessa två träd började några år senare. Först kapades sjuka grenar. Vattenskott som kom fick kapades, liksom grenar som var onödigt många, eller växt fel.

Detta har nu pågått i över tio år. Nu är de två träden luftig och frisk, och resultatet har inte uteblivit. I år gav ett av dem så mycket och fin frukt att vi kunde plocka in den för vinterförvaring.

***

Jesus använder beskärning som exempel för helgelse.

Att helgas, är att låta Herren göra med oss vad Han vill. Att helgas kräver att vi låter Honom få tid, plats och utrymme att göra detta verk med oss.

Men skillnaden mellan mig och dig och ett träde, mellan Jesus och en trädgårdsmästare, är att Jesus alltid kan gör nytt med oss – oavsett skick.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *