Bort eller hem

Eftersom du har bevarat mitt ord om uthållighet ska jag bevara och rädda dig ur prövningens stund som ska komma över hela världen för att pröva jordens invånare.

Upp 3:10


En äldre man flyr genom Frankrike, undan anstormande tyska ockupanter. I sällskap har han ett antal barn han lovat ta hand om. Parallellt, längs vägarna, flyr följen av fransmän. Mannen färdas med lätt packning: Några klädesplagg, leksaker, lite mat. Fransmännen färdas med allt de kunnat rädda av sitt liv. De flyr, förtvivlat och mållöst. Mannen flyr, med hopp och mål.

Detta är motivet i boken “Mannen med sälgpiporna” av Nevil Shute. En bokklassiker, som blev film redan 1942 – året boken gavs ut – men senare också 1989, med Peter O’Tolle i huvudrollen.

I går slog det mig, när jag på nytt satt och läste den, skillnaden mellan fransmännen och mannen: Fransmännen flyr mållöst, medan mannen, Mr Howard, vänder hem – till sitt England.

Jag ser i berättelsen en bild på oss troende.

Vårt samhälle börjar krackelera på många olika nivåer. Människors hopp börjar svikta. Som kristna har vi vetat att detta skall ske, men vi har också alltid haft ett annat hopp och mål – bortom det världsliga!

Detta står fast i alla tider – det är Guds löfte.