CV eller Ande

När jag kom till er, bröder, var det inte med stor vältalighet eller vishet som jag predikade Guds hemlighet för er. Jag hade nämligen bestämt mig för att inte veta av något annat hos er än Jesus Kristus och honom som korsfäst. Svag, rädd och mycket orolig kom jag till er. Mitt tal och min predikan kom inte med övertygande visdomsord utan med bevisning i Ande och kraft. Er tro skulle inte bygga på människors visdom utan på Guds kraft.

1 Kor 2:1–5


“Svag rädd och mycket orolig…”, skriver Paulus – en av Bibelns författare!

Paulus kunde annonserat sin ankomst med ett imponerande CV av meriter, avseende status som renlärig jude, skarpsinne och lärdom, men Han gör inte det.

Han har bestämt sig för att: “.. inte veta av något annat hos er än Jesus Kristus och honom som korsfäst!”

Hans tal och predikan bygger han inte på retorik – även om jag är övertygad att han teoretiskt kan överträffa de flesta retorikers. Nej han talar genom: “…bevisning i Ande och kraft.”

I vår tid har svensk kristenhet drabbats av en teologiserad splittring, där jag upplever att CV, får komma före Ande.

Låt oss be om mer av Guds Ande över vårt land.