Fariséernas surdeg

Texten nedan är inspirerad från Jesu samtal med lärjungarna, där Jesus varnar för fariséernas surdeg: Vilka är dagens surdegar? (Luk 8:14-21)

Surdeg generellt

● Surdegens storlek är enbart en bråkdel, av den egentliga degens.

● Surdegen funktion är att jäsa – blåsa upp – men också att smaksätta, göra brödet mer hållbart mm.

● Surdegens knådas in i degen och när den gör det sker en process som kallas ”genomsyrning”: Den lilla delen surdegen, påverka hela degen.

● Surdegen är en smula av gårdagens deg, som i sig är genomsyrad av den degens föregångare osv.

Surdeg som liknelse

Surdegen är bilden av något som är orent, den bär ju med sig det gamla. Det osyrade brödets högtid är en strak bild av hur man fullkomligt städar bort gammalt, för att ge plast för något nytt. Om det gamla får vara kvar, är det nya inte fullt ut nytt, utan en blandning – hur svag den än är. Och den minsta smula på nytt kommer att genomsyra det nya med det orena.

Surdeg i vårt dagliga liv

Den stund vi överlämnar våra liv i Guds händer – i tro på Jesus Kristi fullkomligt förnyande offer – sker det personliga osyrade brödets högtid. Vårt gamla rensas ut – totalt – och Guds nya flyttar in. Vi kallar det gamla för världens rike – det nya för himmelriket. Det av synd genomsyrade gamla riket i oss – världen – städas bort, och ett nytt, genom Guds nåd fullkomligt rent himmelrike flyttar in.

Låt oss därefter hålla ögonen öppna inför vår inneboende vilja till religiositet, så vi inte på nytt för in gammal surdeg: Fariséers, kyrkosystems och moderna trosriktningars surdegar.

Det är Jesus som frälst och frälser oss, inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *