Frestelser och prövningar

Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Och Gud är trofast, Han ska inte tillåta att ni frestas över er förmåga. Samtidigt med frestelsen kommer Han också att ge en utväg, så att ni kan härda ut. (1 Kor 10:13)


Ibland finns det risk att vi sätter likhetstecken mellan frestelser och synd, och vi kan känna oss nedslagna för att vi “kommit i frestelse” – precis som om vi genom att hamna där, inte skulle vara riktigt frälsta. Men inget är mer fel!

När Gud tillåter frestelsen komma, är det för vår skolning, en inbjudan till träning inför kommande kamp – och kamp måste vi alltid vara beredda på. Som vanligt i vårt kristna liv är Jesus själv vår förebild.

Det första Jesus, genom Guds Ande får uppleva efter sitt dop, är 40 dagar av intensiva frestelser. Vi kan tycka att vi kan bli “svårt ansatta” ibland, men jag är fullkomligt övertygad om att ingen av oss någonsin har eller kommer att drabbas av vad Jesus ansattes för under dessa dagar. Detta gäller både med hänsyn till vad Han frestades av och den påträngande kraften i dessa frestelse.

Att vi blir frestade är alltså ingen synd i sig och inget att bli nedslagen av. Men vi behöver vara medvetna och beredda på frestelser – de tillhör livet! 

Kanske skall vi lära oss undvika dem, kanske är det en av Guds avsikter med dem, dvs att vi skall lära oss undvika vissa situationer. Men vi behöver förstå att frestelserna – då Gud tillåter dem – kan ha ytterligare avsikter: De är våra “träningspass” – om Gud tillåter dem! När vi förstå detta kan vi tacka för dem. De bygger upp ett behov, av att på en ännu mer intensivt sätt söka Herren – för det är ju i Honom och i Hans närhet och kraft vi skall finna en utväg ur dem och uthärda dem.