”Inte som vi”

Att bedöma andra utifrån vår egen självbild, är vare sig nytt eller ovanligt. Att det bildas ”rättroende” grupperingar som menar sig stå för samma sak, utifrån samma grund, men ändå med olika yttringsmönster är absolut ingen modern företeelse. Men det kan bli sorgligt destruktivt för evangelium, om dessa grupperingar blir intoleranta och ser sig själva som de enda som har rätt.

I Lukas 9:46-50, utspinner sig ett lärorikt och viktigt samtal mellan Jesus och lärjungarna. Det börjar med ett samtal, en fråga från Hans efterföljare, om vem som är störst, vi kan på samma sätt fråga: Vem är – har – mest rätt.

Efter lite resonemang försöker Jesus avsluta samtalet och säger: ”Den som är minst av er alla är stor.” Men Johannes är inte riktigt nöjd med svaret. Han hejdar Jesus från att avsluta så snabbt och utökar ringen av berörda – och frågan om ”liten och stor” – till de som är utanför den egna gruppen.

“Mästare, vi såg en som drev ut onda andar i ditt namn, och vi försökte hindra honom eftersom han inte var i följe med oss.” (S.F. 2014)

…emedan han inte följer med oss.” (Åkessons – ord för ord)

…eftersom han inte följde dig som vi.” (Bibel 2000)

Johannes fråga är både världsvid och tidlös, den lyder inte: ”… eftersom han inte följde Dig.”, djupast berörde frågan någon som tydligt följde Jesus, men inte så som lärjungarna gjorde.

Jag upplever idag en maning att lyfta fram bibelpassagen ovan. Vi får aldrig stänga samtalsdörrar bara för att andra inte följer Jesus exakt som vi själva följer Honom. Här behövs både ödmjukhet och fast balans.

Vi lever i en sen tid, evangelium måste ha prio ett! Om min broder/syster inte följer som jag själv, fråga: ”Följer han/hon Jesus?” Låt oss försöka förstå vad Jesus säger, som avslutning på Johannes fråga: Den som inte är mot oss i detta – att följa Jesus – är för oss i viljan att sprida evangelium.

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *