Jesus – på mina villkor

Jesus som jag kan plocka fram när mina önskningar och behov behöver det och låtsas icke existerande, när Hans vilja inte passar min…

En bit därifrån gick en stor svinhjord och betade. De onda andarna bad honom: “Om du driver ut oss, skicka då in oss i svinhjorden.” Han sade till dem: “Far i väg!” Då kom andarna ut och for in i svinen, och hela hjorden rusade utför branten ner i sjön och omkom i vattnet.

De som vaktade dem flydde in i staden och berättade allt, också om de besatta. Då gick hela staden ut för att möta Jesus, och när de fick se honom bad de att han skulle lämna deras område.

Matt: 30-34

 


Berättelsen om de besatta och svinjorden har alltid fascinerat mig på två punkter.

  • Varför måste svinen “överta” de onda andarna
  • Varför reagerade människor som de gjorde

Jesus hade gjort ett häpnadsväckande under med de besatta – i denna återgivning av berättelsen är det två. Men vare sig en eller två – undret är mirakulöst och genom svinens agerande och de besattas förändring är detta tveklöst en kraftgärning genom Guds natur – inte genom någon människas. Borde inte “hela staden” vara glada och tacksamma och be Jesus stanna? Men nej! Man var säkert både förundrad och tacksam, men priset var för högt. Priset var en svinjord. Och vad skulle det kanske kosta mer – att bjuda in Jesus?

Med sitt agerande blir Jesus väldigt tydlig i sitt budskap, och inför detta budskap måste vi granska oss själva, inte andra, utan var och en sig själv. Är Jag beredda att alltid och i allt låta Jesus leda? Inte bara när jag är uppe på de känslomässiga höjderna – kanske tillsammans med andra – utan också ensamma i de mörkare dalarna. Inte bara när valen är enkla att göra och kostar så lite, utan också när valen blir svåra och verkligen kostar.

Notera att jag i detta sammanhang inte talar om att göra misstag, snubbla, kanske falla. Jag talar om ett medvetet utnyttjande av Guds godhet – det vi kallar att synda på nåden. Men också om medveten ovilja, att pröva om det jag tänker göra är enligt Guds vilja. Dvs att handla först och fråga sedan, eller i realitet handla först utan att våga fråga – för jag vet redan vad svaret är.

Jesus – på mina villkor. Kanske är det så att svinjorden symboliserar just detta. Hade det bara varit att driva ut de onda andarna, hade kanske folket bjudit Jesus att stanna – men uppenbarligen krävdes ett offer, som de tyckte var för stort.

Finns det något i mitt liv, eller i ditt liv, som är för stort för att offras?