Kristen tro från A osv (5)

Kunskapens fälla

När dagen svalkades hörde de ljudet av Herren Gud, som gick omkring i lustgården. Då gömde sig Adam och hans hustru för Herren Guds ansikte bland träden i lustgården. Men Herren Gud kallade på Adam och sa till honom: Var är du? Han sa: Jag hörde din röst i lustgården och blev rädd, eftersom jag är naken. Därför gömde jag mig.

1 Mos 3:8–10


Vad som sker på djupet, när människan tar avstånd från Guds ledning – vilket hon gör när hon bryter Hans bud – är för mig omöjligt att fullt förstå. Men den omedelbart synliga konsekvensen är att människan ser – med kunskapen om gott och ont – att hon är naken. Adam och Eva blygs både för varandra och inför Gud – de gömmer sig.

Något katastrofalt, inträffar med barnskapets oskuld. Gud har skapat dem nakna, Han känner dem som de är – barn. Men de förlorar, i sin nya medvetenhet, oskuldsfullhetens kraft och frihet. Kunskapen om gott och ont stjäl de, men styrkan att förhålla sig själva obesmittade har de inte. De förstår rätt och fel, men lockas ständigt till fel och inser att de medvetet och på eget ansvar låter sig falla. Oskuldens oansvarighet inför gott och ont upphör.

Synden, som människan omöjligt kan motstå, raserar oskuldsfullhetens väg till Gud.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *