Levande tro – eller död

Säg antingen att trädet är gott och frukten god, eller att trädet är dåligt och frukten dålig. För på frukten känner man trädet. Huggormsyngel! Hur skulle ni som är onda kunna säga något gott?

Matt 12:33-34

Bra träd bär god frukt – dåligt träd, dålig frukt.

När Jesus sagt detta utropar Han: ”Huggormsyngel!” Han gör det till fariseerna han talar med. Det är en smärtsam utmaning och ett allvarligt påstående. 

Den goda frukten avslöjar sin härstamning till det goda träd. ”Huggormsyngel” avslöjar genom sina ord sin härstamning till ormen – Djävulen. 

Själva ansåg sig fariseerna vara Abrahams barn och Mose (lagens) lärjungar. Men Jesus pekar ut dem som något annat. Vad fattades dem?

Det var inte Bibelkunskap eller läror, dåtida teologisk kunskap. Jag tror de saknade en levande tro. De trodde, med tanke och förstånd, men hur var det med hjärtat.

Vi måste vara vaksamma över var och hur vi ”förvarar” vår tro. Är det i tankebyggnader, eller i hjärta? Läror och teologi måste tvingas inta en sekundär plats i vår tro. Levande tro är framför allt levande Gudsgemenskap.

Levande tro – eller död

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen