Markusevangeliet (2) – Guds deklaration

Jesu dop

”Du är min älskade son, Du är min utvalde!” (Mark 1:11)

”Jesu Ord är därmed Herrens heliga Ord…”, skrev jag i mitt 1:a inlägg i denna serie. Det är oerhört viktigt – menar jag – att vi förstår och ständigt har detta i vårt medvetande, under våra samtal runt Bibelordet, när vi lyssnar till eller läser utläggningar, lyssnar till profetior osv.

Kan det som sägs och skrivs inordnas under Jesu Ord, går det att placeras inom de ramar Jesu lära ger, eller är det ngt som på ngt sätt går emot eller utanför Jesu Ord? Kan man sätta in det sagda under en rubrik, med Jesu Ord som överskrift, eller måste man då förvanska Jesu Ord för att de skall passa? Säkert har du hört någon förklara att: ”Vad Jesus egentligen menar är…”, för att det som sedan sägs skall passa in, ges auktoritet och bli sant. När sådant initieras, måste vi spetsa vår Andes öron och lyssna, är det sagda verkligen förenligt med Jesu Ord, eller börjar det sväva ut? Satan griper gärna dessa utsvävningar för att förvanska och förföra. Och förförisk, är ett synonym för den tid vi lever i.

 

Varför är Jesus Ord så starka?

Därför att Jesus och Gud är ett, i det vi bildligt kallar Gudomen: Fadern, Sonen och den helige Anden.

Det är inte heller du eller jag som utvalt Jesus, och inte heller ett stort religiöst kollektiv! Det är Fadern som utpekat Honom och sagt: ”Du är min älskade Son, Du är min utvalde.” Mark1:11, Matt 3:17 och Luk 3:22 återger dessa ord nästan exakt lika, och betydelsen är odiskutabel. Det är Gud som utväljer Jesus som Kristus – Messias – varken du eller jag eller ngn annan!

Längre fram, under Jesu vandring upprepas dessa ord – vi hör dem på förklaringsberget – men med ett tillägg, en förstärkning: ”… lyssna till Honom!” Mark 9:7, Matt 17:5 och Luk 9:35 återger på nytt samma Guds deklaration nästan ordagrant lika. Och återigen måste vi ta till oss: Det är Gud som väljer Jesus som Kristus, varken du eller jag eller ngn annan! Det är Gud som befaller oss att lyssna till Jesus. Vi – som Hans efterföljare – kan därför inte välja vad vi skall lyssna till och inte förpassa eller justera Hans Ord enl eget önskemål!

I Joh 12:49 förklarar Jesus: ”… jag har inte talat av mig själv, utan Fadern som har sänt mig har befallt vad jag skall tala!”

***

Det är den Högstes Ord vi hör genom Jesus!

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *