Rättesnöret

Jag har predikat, först i Damaskus och sedan i Jerusalem och hela Judeen och även ute bland hedningarna, att de ska ångra sig och omvända sig till Gud och göra gärningar som hör till omvändelsen.

Paulus ord i Apg 26:20


Varför skall vi – eller skall vi det… – följa lagen?

En evig fråga, med djupa diken. Det blir så, då man ständigt felaktigt kopplar lagen till själva frälsningen. Försöker någon detta, måste vi förstå: “Laggärningar kan aldrig frälsa.” Det är möjligt i teorin, men omöjligt i praktiken.

Så fort vi talar om någon/något annat än Jesus Kristus som “nyckel” till himmelriket, degraderar vi Gud och Guds plan och sätter vår förmåga över Hans. Cirkeln sluts och vi är tillbaka på “ruta ett” (1 Mos 3:6). Vi förkastar Guds visdom och ställer oss själv över Gud.

Ändå, menar jag: Vi skall hålla lagen! Och med lagen avser jag “tio-Guds-bud” – 5 Mos 5:6–21 – inte de laglärdes alla regler och ok.

Men anldeningen till att följa lagen är inte kopplad till egen vinning, utan till att låta vår tacksamhet och kärlek till Gud, gensvara i viljan att omsätta vår tro i praktisk utlevnad.

Laggärning för inte till frälsning, men frälsning leder oss till att vilja följa lagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *