Skatten och pärlan – vs himmelriket

Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker. En man finner den och gömmer den igen, och i sin glädje går han och säljer allt han äger och köper den åkern.

Himmelriket är också som en köpman som sökte efter fina pärlor. När han fann en mycket dyrbar pärla gick han och sålde allt han ägde och köpte den.

Matt 13:44-46


I liknelserna ovan talar Jesus om himmelriket i form av ekonomiska värden.

Självklar menar inte Jesus att vi skall göra denna värdering bokstavligt. Vi vet inte vad skatten eller pärlan var värd. Vi vet inte vad männen det talas om hade för ekonomiska resurser. Det är inte värdet som sådant, i specifika kronor och ören det handlar om, utan om männens vilja att offra allt, för att få det de funnit.

Jag tror att vi som funnit himmelriket behöver känna in och tänka till och bestämma oss själva inför dessa liknelser: Är jag, är du beredda att ge allt för att behålla det?

Jag menar mig inte att vara profetisk – att ha ett profetiskt uppdrag – med detta inlägg. Men jag upplever starkt, genom Andens tilltal just nu, att vi måste vara beredda… Vi måste förstå vad himmelriket är för oss, i förhållande till det vi har här och nu, i denna tid och i den nu rådande världsordningen. Allt kan förändras snabbt! Vad har vi som binder oss? Finns det något som är viktigare än himmelriket – som vi inte är beredda att offra – om vi ställs inför ultimatum?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *