Synd, rättfärdighet och dom

Och när Han (Guds Helige Ande) kommer ska Han överbevisa världen om synd och rättfärdighet och dom. Om synd: de tror inte på mig. Om rättfärdighet: jag går till Fadern och ni ser mig inte längre. Om dom: denna världens furste är dömd.

Joh 16:8-11

Kan vi överbevisa världen om synd, när inte ens Jesus kunde det – knappast? Jesus säger ju själv: ”Om synd: de tror inte på mig.”

Vad är då synd? Vi vet att synd fanns långt innan Gud sände sin Son. Synd är upproriskhet mot Gud i första hand och vår nästa i andra!

Upproriskhet (synd) mot andra – att vi stundtals sätter vårt eget jag före andras – kan ingen förneka. Men hur förklarar vi upproriskhet mot Gud, för de som inte ens tror på Hans existens?

Världens förståelse av synd är enkel: ”Synd är något som skadar medmänniskan och eventuellt skapelsen.” Någon annan synd finns inte, för i världens ögon finns, märkligt nog, ingen Skapare av skapelsen.

Med hjälp av Anden, har vi möjlighet att ”överbevisa världen om synd”, genom att få människor vi samtalar med att förstå att bakom världens existens finns en Skapare! Men också en falsk ”furste” – Djävulen. Han är dömd och i hans dom drar han med sig alla som förnekar Gud som Fader och Herre. 

Vår uppgift är att ”Gå ut” och göra människor till lärjungar. Vi gör det tillsammans med Hjälparen, Anden.

Synd, rättfärdighet och dom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen