Tro som ett senapskorn

Jesus använder senapskornet som bild i minst två liknelser. Dels som en bild för himmelriket (Matt 13:31) och dels som en bild för tron (Matt 17:20). I båda fallen är det ofta kornets storlek man fäster sig vid. Men med tanke på hur kornet utvecklas, borde det vara dess inneboende möjlighet vi skall reflektera över.

Ofta, när senapskornet används i talet om tro och gärningar, tänker vi på hur litet kornet är och vi suckar över hur otroligt liten tro vi uppenbarligen har. För om så liten tro – som ett senapskorn – kan förflytta berg, hur liten är då min tro…

Men är det verkligen senapskornets fysiska litenhet, som Jesus syftar på när Han liknar tron vid ett senapskorn? Är det inte snarare senapskornets möjlighet – trots sin litenhet – att i rätt miljö växa och bli ngt gigantiskt, Han syftar på? Dvs, är det senapskornets storlek som är kärnan i liknelsen eller är det senapskornet inneboende möjlighet?

Kanske har vi missuppfattat berättelsens poäng, stannat vid den som kritik och uppgivenhet, inför vår ”svaga tro”, och “stängt och begravt” liknelsen där?

När vi i stället skall ta den som uppmuntran, utmaning och löfte, med avsikt på vad senapskornet kan bli om det ges rätt förutsättning?

Om vår tro är liten, som ett senapskorn, kan den växa, växa och växa, och egentligen blir inget omöjligt – när tron får växa i Herrens ”trädgård” och med Herren som trädgårdsmästare.

Denna tanke, avs. tro som ett senapskorn, är för mig ny och inte alls genomarbetad. Jag ”levererar” inte ngn lösning på trons mysterium, eller några ”nycklar till fungerande tro”. Men jag vill ge dig en annan vinkel avs senapskornet, än den gängse. Låt oss fästa blicken på kraften och möjligheten – i Trädgårdsmästarens händer – snarare än den fysiska dimensionen.

Jesu ord om kornet avser kanske inte dess litenhet, underförstått vår tros svaghet, utan symboliken med kornet ligger i dess möjlighet.

Kom ihåg:

Senapskornet är ett frö – 1-2 mm – men kan som senapsplanta bli närmare tre meter hög. Minsta gnutta tro är ändock tro, och likt senapsfröet kan den växa till ngt helt annat än den är i sitt ursprung – bara ett litet korn – när Mästaren får ta det i sin hand och vård. Din tro, min tro, hur liten den än må vara är en möjlighet – för Honom. Låt oss ge Honom ensamrätten, till den fullkomliga omvårdnaden!

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

En kommentar till “Tro som ett senapskorn”

  1. Det var verkligen en annan vinkel och en positiv sådan.

    Ha en fin helg och låt oss komna ihåg att be för Israel inför konferensen i Paris

     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *