Två herrar

Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre, eller också hålla sig till den ene och förakta den andre. (Luk 16:13)

Det är absolut grundläggande att förstå det uppenbara i vad Jesus säger. Den första herren är Herren Gud, de andra är Djävulen.

Den första herren – Gud – är kärlek, den andra – Djävulen – är ondska och ha-begär. Djävulen är fullkomligt gränslösa i sina försök att nå sitt mål – stjäla vad Herren Gud skapat.  När Djävulen inte får vad han vill ha, är han uppslukad av tanken att hellre förstöra det än att låta det vara – fullkomlig ondska. Lika genomsyrad av kärlek som Gud är, lika genomsyrad av ondska är Djävulen.

Och ingen kan tjäna både Gud och Djävulen – människan måste bestämma sig för i vems tjänst hon verkligen vill vara. Att mena att man “inte tjänar någon” är inget val. Gud måste man välja att tjäna.

“Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.” (Joh 3:18)

“Jag säger er sanningen: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han drabbas inte av domen utan har gått över från döden till livet.” (Joh 5:24)

“Hos ingen annan finns frälsningen, och under himlen finns inget annat namn som människor fått genom vilket vi blir frälsta.” (Apg 4:12)

Människan är från begynnelsen – dvs utan Jesus – redan dömd. Men överlåten till Jesus, övergår hon till att inte drabbas av domen. Så låt oss nu – när Jesus har frälst oss – förstå att bruka vårt liv i tjänst för Gud – vi kan inte tjäna två olika rikens Herrar.