Uppryckandet och de redan döda

Bröder, vi vill att ni ska veta hur det blir med dem som har insomnat… Eftersom vi tror att Jesus har dött och uppstått, så ska Gud på samma sätt genom Jesus föra fram de insomnade tillsammans med honom… När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden.

ur 1 Tess 4:13-18


Få texter har använts så flitigt i debatten om när uppryckandet sker som denna text.

Vi har vänt och vridit på den för att försvar, var och en sin förståelse, av i vilket skede de troende lyfts upp från jorden.

Men låt oss se vad Paulus har för avsikt med sin undervisning. Vi ser den redan i första meningen. Han förklarar hur det blir med de som insomnat före uppryckandet. Det är denna förståelse och tröst som är målet med det han skriver.

Huvudbudskapet är inte en förklaring om i vilken fas av vedermödan uppryckandet sker, utan att också alla de som insomnat före skall vara med. Inget Guds barn missar uppryckandet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *