Vågar du sätta etiketter – 2

Men sexuell omoral och all orenhet eller girighet ska inte ens nämnas bland er, det anstår inte de heliga. Skamligt och dumt prat eller grova vitsar är också opassande. Tacka i stället Gud. Ni ska veta att ingen som är sexuellt omoralisk, oren eller girig, alltså en avgudadyrkare, har någon arvedel i Kristi och Guds rike. Låt ingen bedra er med tomma ord. 

Ef 5:3-6

Kanske kände du dig påhoppad av gårdagens text, kanske protesterade ditt inre, kanske tänkte du: “Vem tror du du är!” 

Då vill jag berätta: “Jag tror inte jag är bättre eller sämre än andra. Men jag villdela frågeställningar med dig. Frågor om hur världen smyger in och påverkar oss.

Jag skriver “dela” för det är det jag vill göra – inte anklaga. Jag suckar högt inför det dilemma vår generation hamnat i. Vi har lurats – låtit oss luras – in i villfarelsen att vi kan mixa världen och Kristus. Att vi kan acceptera “små avkall” från Ordet, för att dessa undantag och avsteg “trots allt” ger så mycket.

Genom att acceptera våld och oanständighet via TV, filmer eller böcker, upplever vi ju spännande avkoppling…Men det är en Guds frånvänd och Guds föraktande världs livsstil, vi låter oss påverkas av.

Vågar vi – du och jag – sätta etikett på vad vi faktist ser och läser? Är vi beredda att hålla fast hur Guds Ord klassar dessa stundtals intima och våldsamma sekvenser?