Var är profeterna

kapell

Jag minns när Gud talade till oss genom män och kvinnor – ofta äldre – som plötsligt kunde ställa sig upp i samlingen under ett bönesorl och ibland med hög tydlig stämma, ibland nästan viskande, bryta igenom och förkunnade: ”Så säger Herren!” … och det blev tyst…, för nu gällde det att lyssna! Men…? Varför talar inte Herren längre? Finns ingen som vill ge röst åt Honom? Finns inget mer att säga – är det för sent?

Fram till 70-talet var det fullt naturligt att Herren talade genom sina barn, till sina barn. Mäktiga budskap av:

 • nationell karaktär – de berörde Sverige eller delar av Sverige
 • lokal karaktär – de berörde den lokala församlingen eller församlingarna
 • personlig karaktär – de berörde dig och mig individuellt

Visst fanns det också globala, men det är framför allt de nationella jag tänker på.

Jag tog några minuter att söka på Google med orden ”svenska profeter”. Jag ville objektivt veta vad som sägs om dem, hur många de är, var de finns och hur människor reagerar inför dem. Det var självkärt ingen vetenskaplig sökning men jag tänkte: ”Man bör väl få en fingervisning”. Och jo, det fick jag. Jag ögnade igen de första 50 resultaten av min sökning och blev förbluffad.

Av dessa 50 svar var det 9 (nio), seriösa namnkunniga skribenter, som såg som sin uppgift att varna för profeter och profetiskt tilltal, det var 1 (en) som reagerade över att det i vår tid var så många varningar mot…, men ingen som ägnade sig åt att bära och lyfta fram svenska profetröster.

Nu vet jag att en dylik sökning inte alltid blir exakt rätt. Vi är många, som för fram och delar de ord som vi upplever att Herren ger via nätmediet, men ändå… sökningen är en tydlig fingervisning. Varnarna, mot dagens profeter och profetior, ”sticker ut” numerärt högt, över profeterna och profetiorna själva.

Vill vi ha det så här? Vill vi leva i förringandet och förkastandet av Guds tilltal? Vill vi göra oss välkända som ”väktare på muren”, med rätt att: Smula sönder Guds profetiska budskap!

Nej, vänner. Låt oss i stället be Gud tala som Han gjorde förr! Herren behöver tala till oss som Guds folk och som svenska folket. Låt oss be att Herren än en gång sänder profeter. Män och kvinnor som Anton Johansson, Birger Claesson, Birger Ohlsson, m.fl. Deras förmedlande av Guds varningar inför framtiden, förändrade en, ja flera generationer i Sverige. Men nu är Sverige – delvis pga en ohämmad mediaexplosion – åter på väg in i sörjan av andlig och köttslig orenhet – värre än då dessa nu avsomnade röster, förde fram Herrens budskap.

Låt oss sluta förtränga Herrens varningar. Låt oss, tvärt om, fatta mod att lyfta fram dem. Och låt mig skicka med de verser Herren gav mig denna morgon – läs och be: Jer 51:1-13. Kanske finns det ännu tid för en bot- och bättringsväckelse för svensk kristenhet, och för en ny väckelse för landet?

Dela eller skriv utShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

En kommentar till “Var är profeterna”

 1. Jag är en Guds profet det som herren visar mig angående församlingarna har hittills inte varit positiva saker.
  Ser bland personer överallt som kallar sig pastorer men som inte är kallade till att vara det.
  Detta får naturligtvis allvarliga
  Konsekvenser för Kristi kropp.
  Många tar inte det profetiska ordet på allvar man menar att det finns falska profeter som argument men det står tydligt i skrifterna att vi inte ska förakta profetiorna .
  Det finns sanna profeter men tack Gode Gud är jag en av dom.
  Det finns falska pastorer apostlar evangelister med så detta argument
  Kommer dom ingen stanna med
  Nu kommer Gud som ett rytande lejon mot dessa församlingar om dom inte vill vända om ifrån sitt avfall.
  Guds profet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *